Whole Brain Thinking

Ieder van ons heeft een eigen manier om naar mensen en dingen te kijken. Die perceptie, maw hoe we waarnemen, hoe we met die waarneming omgaan, er over communiceren, beslissingen nemen, problemen oplossen, … is voor iedereen verschillend. Omdat iedereen eigen voorkeuren heeft. Denkvoorkeuren!
Zodra we de onderliggende logica van onze perceptie begrijpen, krijgen we een beter inzicht in de prioriteiten die we stellen, in ons gedrag en onze reacties in bepaalde omstandigheden. Onze denkvoorkeuren beïnvloeden ook onze leervoorkeuren en competenties.
Whole Brain Thinking: een eenvoudig concept
Whole Brain Thinking is de intellectuele kracht méér denkstijlen te gebruiken dan enkel de eigen spontane denkvoorkeur(en); je “comfortzone” verlaten en de andere benaderen in haar/zijn manier van denken. Dit klinkt makkelijker dan het in de praktijk is. Net dààrom is het zo verbazing-wekkend effectief.
Het Whole Brain Thinking model is een metafoor; een voorstelling van de vier dominante denkprocessen in de hersenen. Op basis van een lijst van 120 gerichte vragen toont het HBDI® (Herrmann Brain Dominance Instrument®) een profiel van de denkvoorkeuren van een individu of een team en hoe deze denkvoorkeuren veranderen onder druk. Een duidelijk en verklarend rapport laat toe de resultaten te analyseren en te interpreteren in functie van de specifieke omgevingsparameters.
Toepasssingen:
Het kunnen aanpassen van je taalgebruik aan de denkvoorkeur van je gesprekspartner is een onvoorstelbaar sterke communicatie vaardigheid:
- bij het werken in team, onderhandelingen, functioneringsgesprekken, “360° reviews”
- of als het gaat om (verborgen) talenten te ontdekken, (her)definiëren van de taakinvulling, creativiteit, problemen oplossen, omgaan met collega’s, conflicten beheersen, enz.